Depresioni – luftojeni nëse nuk doni që ti thoni lamtumirë kujtesës

Studimet e fundit kanë treguar se depresioni mund të shkaktojë probleme të memories duke përshpejtuar plakjen e trurit. Studiuesit e Universitetit të Miamit zbuluan se 25 % e të rriturve në studimin e tyre kishin simptoma të depresionit.
 Njerëzit që ishin në depresion kishin vështirësi  të kujtonin gjëra të tilla si ato ku vendosnin çelësat e tyre apo atë çka bënin një ditë më herët.
Truri i tyre kishte më pak mundësi kujtese dhe shfaqi dëmtime e shenja të plakjes. Studiuesit kërkojnë që trajtimi i hershëm ose depresioni mund të ndihmojë në ruajtjen e kujtimeve. Njerëzit që luftojnë me depresionin mund të jenë më të prirur ndaj problemeve të memories sugjeron kërkimi i ri. Por marrëdhënia, shkaku dhe efekti është e vështirë të dallohet.
Pavarësisht kësaj,studimi shton peshën për rëndësinë e kujdesit të shëndetit mendor për të parandaluar çmenduri dhe autorët e saj kërkojnë që trajtimi i depresionit në fillim mund të luajë një rol kyç në lehtësimin e avancimit të mëtejshëm.Ndërsa shumë studime e kanë lidhur depresionin me humbjen e kujtesës, shkenca për të shpjeguar marrëdhënien është duke kryer studime të mëtejshme.