10 ushqimet më të rrezikshme për organizmin tonë

1. Hot Dogët

Sipas Akademisë së Pediatrisë së Amerikes thuhet që Hot dogs, janë një rrezik për fëmijët dhe duhet të shërbehen patjetër me një etiketë paralajmëruese për efektet e dëmshme të saj. Rreth 17% e disa sëmundjeve tek të rinjtë është konstatuar që janë shkaktuar nga hot dogët, sipas studimeve të bëra në rreth 41 shtete të botës. Akademia gjithashtu rekomandon që hot dogët të ndryshojnë përmbajtjen e tyre që të bëhen më pak të kënaqshme për shijen e të rinjve.

2. Fugu.

E sherbyer në fleta të holla e bën këtë peshk një ushqim tepër luksoz. Por Zorrët, vezoret dhe mëlçisë e Fugu përmbajnë një helm të quajtur tetrodotoxin, e cila është 1200 herë më vdekjeprurëse se cyanida. Helmi është aq potent saqë një peshk eshte i aftë të vrasë plot 30 njerëz. Për shkak të rrezikut të lartë, kuzhinierët duhet të kalojnë në dy deri tre vjet të trajnimit për të marrë një licencë për të përgatitur dhe gatuar këtë peshk. Kjo e çon edhe koston e një pjate Fugu në 200 $. Por kjo nuk ka ndaluar Japonezët – rreth 40 lloje te Fugu janë kapur në Japoni, dhe njerëzit konsumojnë 10.000 ton peshk çdo vit.

3. Ackee.

Në Xhamajkë, fruti ackee është thikë me dy presa. Edhe pse origjinën e ka ne Ameriken Jugore ajo emigroi në Xhamajkë në 1778 dhe është  frut kombetar i vendit. Nëse konsumohet në mënyrë jo të rregullt mund të çojë në disa sëmundje deri në koma dhe vdekje. Ackee i papjekur përmban një helm të quajtur hypoglycin, kështu që vjelëit duhet të kenë kujdes të lënë frytin të hapet në mënyrë të natyrshme dhe të piqet sic duhet.

4. Kikirikët.

Kikirikët janë një nga arsyet kryesore sipas Akademisë së Alergjive në Amerikë, të cilat çojnë në vdekjen e shumë personave. Dhe ky numër vazhdon e rritet çdo vit në mënyrë të çuditshme dhe të pashpjegueshme. Nga 1997 në 2002, incidentet e alergjive është dyfishuar tek femijët.

5. Ushqime të Mbuluara me Barishte.

Gjethe të tilla si spinaqi, marule, lakër, arugula dhe të tjera janë të listuara si ushqimet më të rrezikshme të vitit 2009 sipas Qendrës së Shkencave për interesin Publik.

6. Jo tamam e ëmbël për një ëmbelsirë.

Rhubarb, perimja e njohur për rolin e saj në ëmbëlsira ka edhe ajo anën e saj negative. Ajo duhet konsumuar jo e gatuar pasi mund të lëshojë helmin e saj (oxalate). Ky helm ndodhet në pjesën e kërcellit.

7. Peshku ton.

Një nga ushqimet më të popullarizuara në shkollat e mesme dhe fillore, peshku ton është shndërruar në peshkun më të konsumuar në botë. Ajo gjithashtu ka disi një reputacion të përzier. Këshillohet të mos ketë një përdorim të shumtë nga gratë shtatzane dhe fëmijet e vegjël pasi përmban shumë hekur dhe dëmton sistemin nervor të femijës së palindur.

8. Cassava.

E mirënjohur tek Amerikanet si tapioca, pudingu është prodhuar nga rrënjet e kësaj shkurreje.

Por e përgatitur në mënyrë jo të saktë kjo mund të prodhojë Cyanide e cila është vdekjeprurëse për tu konsumuar. Ka disa persona të cilët janë alergjikë ndaj kësaj bime dhe Shoqeria Amerikane e Kancerit paralajmëron që këta persona mund të jenë më të ndjeshëm dhe duhet të marrin në kosideratë të ndryshojnë ëmbëlsirë.

9. Kafeja

Perveç mundësisë së rritjes së rrahjeve të zemrës, njollave kafe nëpër dhëmbë, pagjumësia nuk ka tjeter mënyrë që një filxhan kafe të jetë e dëmshme për mirëqenien tuaj. Në 1992 Mac Donalds pati disa probleme me një gjyshe 79 vjece pasi ju sherbye një filxhan kafe prej 170 gradë dhe fatkeqesisht tërë filxhani ju derdh në trup duke i shkaktuar një djegje të shkallës së tretë. Gjyshes ju dha një shumë si dëmshpërblim prej 2.78 milio dollarësh. Që prej kësaj ngjarjeje uli temperaturën në të cilen shërbehej si dhe vuri etiketa me paralajmerim më të dallueshëm.

10. Kërpurdhat.

U habitet? Pervec vlerave të saj të mëdha ajo gjithashtu mund të vrasë. Janë disa lloje kerpurdhash të cilat janë mjaft helmuese saqë mund të çojne në vdekje. Sikur të kishte etika parajmëruese edhe në pyll.